Geluksbrengers
Stichting Maximaal Leven werkt met geluksbrengers. Deze hartverwarmende mensen zijn met zorg geselecteerd op kwaliteit en betrokkenheid. Zij stellen zich dienstbaar op aan de cliënt en zetten hun expertise gepassioneerd en op liefdevolle wijze in. Zij bewegen geduldig en flexibel mee met (de onvoorspelbaarheid van) het gedrag van mensen met dementie. Met tijd voor aandacht geven zij geluksmomenten aan cliënten.
Geluksbrengers hebben allemaal iets unieks en passen zich aan ieder individu aan. Zij creëren fijne ontmoetingen en gebruiken hun expertise (9 thema’s) als hulpmiddel om in verbinding te komen met de cliënt en hen een fijne dagbeleving te geven. Dit kunnen zij ook zonder woordentaal en bouwen langzaam en respectvol een vertrouwensband op. Dit creëert ontroerende uitwisselingen, verwondering en plezier, zeker wanneer het structurele ontmoetingen zijn die in tijd dicht bij elkaar liggen. Met elkaar laten zij verleden en heden weer samen komen waarbij iemand uit zijn of haar isolement wordt gehaald.
Geluksbrengers wonen de informatiebijeenkomst bij en volgen allen de basistraining van Stichting Maximaal Leven. Heb je ook belangstelling om “geluksbrenger” te worden?
Onze geluksbrengers worden altijd betaald voor hun bijdrage. Bekijk hier de profielschets van een geluksbrenger.
Informatiebijeekomsten
Een aantal keer per jaar organiseren wij informatiebijeenkomsten om geluksbrengers te werven. Wij geven informatie over de Stichting en bieden we een kans voor ontmoeting. Voor meer informatie en aanmelden voor de bijeenkomst, klik hieronder.
Enkele geluksbrengers aan het woord:
Lindai Boogerman
Ik ben bijna 35 jaar één van de vaste poppenspelers in Sesamstraat. Daarnaast ben ik theatermaker, gespecialiseerd in peutervoorstellingen. Ook werk ik met kinderen in het speciaal onderwijs, coach/regisseer ik vakgenoten en geef ik regelmatig workshops poppenspel. Voor mensen met dementie heb ik een interactief poppenspel ontwikkeld. Ze reageren anders op een pop of knuffel. Ik laat ze in hun waarde en maak op intuïtieve wijze contact met ze; probeer ze even liefdevol uit hun geslotenheid te halen. Het zijn bijzondere en vaak verrassende ontmoetingen.
Maarten Teekens
Met mijn gitaar bezoek ik regelmatig mensen met dementie in de verschillende fases van hun ziekteproces. Ik zing een paar liedjes, we maken even een praatje. Dit gebeurt aan bed of in de huiskamer. Een heerlijk ontspannen moment waar we allebei van genieten. Soms vrolijk, dan weer emotioneel. Maar altijd persoonlijk. De regelmaat, de aandacht en de rust zijn zeer waardevol. Ik ben blij dat ik positief kan bijdragen aan de dagbeleving van deze mensen.
Gerard de Bruyne
Als tekenaar in zorginstellingen en in theatervoorstellingen weet ik mensen te boeien door op de klanken en het ritme van sfeervolle muziek, met een penseel, in een rustig tempo een verhaal te tekenen. Dit wordt gevolgd op een projectiescherm. Een verhaal wat ik op het moment laat ontstaan door de input van de ander en waar we met elkaar deelgenoot van zijn. Samen gaan we op zoek naar verhalen die ons verbinden, aan het verleden en het nu. Alles is mogelijk en we oordelen niet. Dit maakt het werken met deze mensen zo bijzonder en waardevol. Door de wekelijkse inzet ontstaat er een prettige herinnering aan dit moment en een vertrouwensband, hetgeen heilzaam werkt.
Eefje Mesker
Ik ben Eefje, door Stichting Maximaal Leven uitgekozen om een geluksbrenger te zijn met talenten die ik heb gekregen, verder heb ontwikkeld en waarin ik nog steeds zal groeien. Maar er vooral zijn… aandacht geven en ook ontvangen. Dat is al met een korte blik, een kleine aanraking. Het geluk zit in een klein hoekje. De betrokkenheid van de medemens, maar ook de nieuwsgierigheid, heb ik van huis uit meegekregen. Net zoals het zingen, bakken en koken, aandacht voor de natuur en aandacht voor de mens. Wat voor mij normaal is en niet zo bijzonder, zag Stichting Maximaal Leven een geluksbrenger in mij! Geluksbrengers voor geluksontvangers!
Jacobus Wieman
Al meer dan 40 jaar speel ik als poppenspeler met poppentheater. Al heel jong ontdekte ik dat ik poppen kon laten leven. Daarnaast reageer ik graag op mijn publiek. Dit improviseren zet ik graag samen met mijn invoelend vermogen in om contact te maken met de mens. Ik kom bijvoorbeeld graag met Poes langs. Poes zit in een mandje en is heel nieuwsgierig en knuffelt graag. Op een waardige manier weet ik verbinding te maken en een fijn contact te hebben met de mens met dementie, ook als die al verder in het dementieproces is.